SOLIDARIS


 La solidaritat és la relació de fraternitat i de recíproc sosteniment que lliga els diversos membres d'una comunitat. Cada any la Marató de TV3 porta a la pràctica aquesta definició teòrica amb l'ajuda de milers de voluntaris i amb la col·laboració econòmica d'un gruix molt important de la ciutadania.

Diuen que gran part de l'èxit de la Marató és degut a la seva capacitat de fer-nos empatitzar amb els malalts i les seves famílies. Segurament tenen raó i, sinó, recordeu com us sentiu quan veieu els anuncis o quan mireu el programa. És evident que desperten la nostra empatia.

L'empatia és la capacitat de saber-se posar al lloc de l'altre, entendre'l i acompanya'l tant en els bons moments com en els dolents. Les persones amb un alt nivell d'intel·ligència emocional són empàtiques i es distingeixen perquè:
  • Saben escoltar.
  • No prejutgen a les demés persones.
  • Són capaços de sentir com és sent l'altra persona
  • Saben reconfortar al seu interlocutor.
En un article publicat a la revista Muy Interesante es cita al biòleg holandès Frans The Waal, qui afirma que tots els mamífers tenen la capacitat de sentir empatia, però només algunes espècies tenen suficient intel·ligència com per adaptar el seu comportament a la situació.

La neurociència considera que l'empatia es deu a les "neurones mirall", son aquelles neurones que s'activen quan un animal o persona desenvolupa la mateixa activitat que està observant en un altre individu, especialment un congènere.

Els cavalls tenen la capacitat de captar les emocions alienes ràpidament  ja provinguin d'un altre cavall, animal o persona, potser és per aquest motiu que a les persones les reconforta tant gaudir de la seva companyia, perquè, simplement, connecten amb els nostres sentiments.

Us deixo amb un conte sobre l'empatia editat i publicat per la Revista Humanizar titulat "El viejo, maestro d'empatia.