Passa al contingut principal

PROJECCIONS

La darrera setmana, abans de Nadal, m'han exposat dos casos de projeccions molt similars. Malgrat tractar-se de persones que no tenen res a veure l'una amb l'altra, ambdues travessen una situació semblant: fan feines que no les fan felices, però, deixant-les senten i saben que decepcionaran profundament els seus pares. La diferència entre aquestes dues persones és que, mentre una es veu totalment subjugada als desitjos paterns, l'altra no està disposada a sacrificar la seva felicitat per uns anhels que no són els seus. Endevineu quina de les dues es sent millor amb ella mateixa?

Us en faríeu creus de  la mà de gent que hi ha pel món que no fa realment el que vol fer a la vida per no decepcionar als seus progenitors, o per no enfrontar-s'hi, o per la por a perdre el recolzament familiar, o per tot plegat alhora.  

Resulta que, conscient o inconscientment, els pares a vegades projecten les seves expectatives i frustracions sobre els seus fills. Segons la psicòloga Martha Alicia Chávez una projecció consisteix en atribuir a un altre el que pertany a un, ja sigui un sentiment, una falta, una necessitat o un tret personal. En els dos casos de la setmana passada els pares havien disposat que els fills havien de fer una feina determinada que, als seus ulls, els hi atorgava poder i prestigi social. Els fills, pel contrari, tenien uns projectes laborals diametralment oposats a les expectatives paternes.

Diu la psicòloga Chávez que els fills que són capaços d'enfrontar-se a les projeccions paternes són "fills mestres" ja que donen als pares l'oportunitat d'aprendre a estimar incondicionalment als fills i a respectar els camí que escolleixin malgrat que no encaixi amb el que ells tenien pensat. 

Tractant el tema a la pista amb els cavalls hi van haver aquestes tres coincidències sobre les eines que es necessiten per fer el propi camí a la vida i no el que han dissenyat els progenitors: 

Moralitat: En el sentit de plantar cara als judicis morals que els pares emeten sobre els fills i que els condicionen.

Valor: En el sentit de força de voluntat que empeny a una persona a realitzar una acció malgrat els entrebancs als que hagi de fer front, superant la por.

Confiança: En el sentit de creure en les pròpies capacitats.

El cantant Bruce Springsteen va patir l'aversió del seu pare cap a la seva passió per tocar la guitarra i composar cançons. Afortunadament va tenir el coratge de sobreposar-se a les idees i designis del seu pare i es va convertir en un dels millors rockers del món. Aquest gener sortirà a la venda el seu darrer disc High Hopes, grans esperances.
.
  



v