EL PODER DE LES PARAULES

Si busqueu a qualsevol diccionari el significat de "paraula" us veureu inundats per un cabalós riu de definicions. Així, segons l'afluent de la llengua que n'estableixi el significat, en trobareu de fonètics, morfològics, semàntics, sintàctics o lèxics.

 Els cavalls no articulen paraules, però sí que emeten molts tipus de sons amb els que es relacionen, tot i que el seu sistema de comunicació més desenvoluptat i complexe el duen a terme a través del moviment corporal.

Per parlar de paraules, jo em quedo amb la visió d'en Miquel Martí i Pol al seu recull de poemes "L'arrel i l'escorça", publicat l'any 1975. En transcric un fragment:



"Nosaltres, ben mirat, no som més que paraules,
si voleu, ordenades amb aliva arquitectura
contra el vent i la llum,
contra els cataclismes,
en fi, contra els fenòmens externs
i les internes rutes angoixoses.
...
Tot, si ho mireu bé, convergeix en nosaltres
perquè ho anem assimilant,
perquè ho puguem convertir en paraules
i perduri en el temps,
el temps que no és res més
que un gran bosc de paraules.
...
Però la nostra missió és parlar.
Donar llum de paraula
a les coses inconcretes.
Elevar-les a la llum amb els braços de l'expressió viva
perquè triomfem en elles..."

Les paraules, són pensaments, el pensaments ens causen emocions i aquí rau la seva força, el seu poder. Si les nostres paraules transmeten el que pensem i sentim i, fem l'esforç d'orientar-les en positiu generem harmonia. Abans de parlar reflexionem per expressar el que pretenem sense ferir a ningú, inclosos a nosaltres mateixos. Us deixo un exemple del poder de les paraules en aquest vídeo: