Viure en el present i estar presents.

Estar present és una de les bases de l'equilibri emocional. Curiosament és un dels estats en que més ens costa estar als humans. Tenim tendència a pensar contínuament en fets passats i a elocubrar sobre fets futurs i ens perdem el que està passant a l'aquí i l'ara. No vivim el present que, de fet, és l'unic que realment tenim. Treballar amb cavalls t'ensenya  i t'obliga a estar present, doncs, si no ho estàs, no aconsegueixes cridar la seva atenció, ni tampoc que et facin cas. Ells viuen sempre en el present, no planifiquen accions de futur i tampoc és passem el dia analitzant fets del seu passat, simplement estan i reaccionen a cada cosa que passa al seu voltant de forma immediata.

Per ensenyar a estar presents les persones, a través del coaching assistit amb cavalls, adaptem alguns exercicis provinents de la doma natural. Segons l'etòloga Lucy Rees, la doma natural és: la manera d'ensenyar a un cavall a entendre les ordres d'un humà i munta'l des de la lògica, la comunicació i el comportament del cavall. Això facilita i agilitzà el procés, ja que, la instrucció és fonamenta en una relació de confiança entre humà i equí, sense tensions.

Com us deia, si no estem en l'aquí i ara els cavalls no ens fan cas. Avui, per exemple, treballàvem la manera com estar presents amb una client. Li he demanat que fes moure el cavall en cercles, sense toca'l, ni parlar. Al principi no se'n sortia, estava pendent de mí, d'altres persones que eren a prop. El seu cap era a tot arreu menys allí amb el cavall i el cavall, és clar, no es movia. 

Hem estat parlant una mica del que significava estar present i ho ha tornat a intentar. Alguna cosa ha canviat. El cavall ha començat a caminar i, del pas, ha passat al trot fent, fins i tot, un parell de galops. Quan ha acabat li he preguntat a la client que havia canviat i m'ha dit que només estava pensant en el cavall, que s'havia oblidat de mi i de les persones que hi havia pels voltants, que ho havia aconseguit centrant-se només en l'animal i en el seu moviment. Molt bé! Això és estar present! 

Un exemple realment preciós el podem veure en aquestes imatges de "El Corcel Negro", a les que s'ha adaptat la cançó A horse with no name del grup America.
 

 
Conforme ens habituem a estar presents més fàcil ens resulta estar connectats a la vida, gaudint del moment i expresant plenament qui som. Per aprofondir sobre aquest tema podeu llegir "El poder del ahora" d'Eckhard Tolle.