Un exercici molt fàcil per mantenir l'esperança.

Segons el diccionari.cat l'esperança és: la confiança d'aconseguir una cosa, que una cosa que desitgem ha de realitzar-se.

D'esperança és fàcil tenir-ne quan tot ens ve de cara, però es difícil no perdre-la quan les coses no surten com projectàvem, malgrat els esforços dedicats a aconseguir allò que desitjàvem.

La imatge pertany a la pel·lícula War Horse del director Steven Spealberg. L'he triat perquè és un exemple d'esperança, l'Albert i el Joey, són els protagonistes del film. Tots dos es veuen obligats a separar-se pels efectes de la I Guerra Mundial. Ambdós, però, lluitaran per sobreviure i retrobar-se, sense defallir, sense desesperançar-se, malgrat les dures adversitats que se'ls hi presenten i en això raurà el seu èxit final.

A EQUÀNIMA, posem en pràctica el següent exercici per ancorar ben fort l'esperança en el nostre pensament i tenir una actitud positiva amb independència de les circumstàncies que ens envoltin:

1r.- Tria una frase que t'enfoqui cap a l'esperança. Per exemple, una de l'escriptor Tom Clancy, podria servir: " l'home és una criatura d'esperança i inventiva i, aquestes qualitats, desmenteixen la idea que no és possible canviar les coses". Com que treballem amb cavalls escenifiquem a la pista, amb un objecte, la frase.

2n.- Tria una imatge que t'evoqui esperances

A mi, particularment, aquesta m'agrada molt, doncs hi podem apreciar la fermesa de la serra del Cadí, tot i les adversitats meteorològiques que ha de suportar També s'hi observa com desprès d'una tronada sempre torna a sortir el sol i fins i tot, l'arc de Sant Martí! 

Si disposem de la fotografia, demanem al client que la situï al lloc que vulgui de la pista. Avui amb els mòbils no costa gens escollir una imatge amb aquestes característiques.

3r.- Reviu un moment en el que t'hagis sentit plenament feliç i orgullós de tu mateix. Per exemple en coronar un cim, finalitzar un projecte, ajudar un amic...

Simbolitzem també aquest estat a la pista i demanem al client que es concentri en reviure aquella situació. 

Quan tot està disposat, demanem al client que s'acompanyi d'un cavall, que simbolitzarà l'esperança, i passi pels tres estadis que hem metaforitzat a la pista. El "viatge" i les reflexions que se'n derivin segons les actituds del cavall, l'ajudaran a experimentar la sensació d'esperança i confiança. Per acabar, li demanarem que anoti una declaració a la seva agenda que l'ajudi a conservar l'esperança.

Aquesta declaració s'ha de llegir cada matí i enfocar les tasques i activitats ordinàries en base a la mateixa fins que s'interioritizi i es visqui de manera automàtica.

La música també és una bona aliada per mantenir-nos positius i esperançats i, sinó, escolteu aquesta cançó de la Nina Simone, que és ben bé allò de mentres hi ha vida hi ha esperança!