PETER SINGER, INTEGRITAT I PERSEVERANÇA

Ahir, l'australià Peter Singer, llicenciat en dret i doctor en filosofia, convidat per la Fundació Grífols, va impartir una conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, relativa al passat, present i futur del moviment en pro del dret dels animals, el que ell anomena, Alliberació Animal, a la que vaig tenir el plaer d'assistir.

                                                              Autora: Emma Infante
De fet, aquest enunciat, Alliberació Animal, és el títol més famós de la seva extensa obra, es tracta d'un postulat a favor d'un tracte ètic vers els animals i en contra de l'especisme que els humans practiquem amb la resta d'espècies del planeta. Singer va publicar aquest treball l'any 1975 i, no fa gaire, la revista Time va considerar que es trobava entre les 100 millors obres publicades de no ficció del darrer segle, així com, va posicionar al mateix Singer com un dels pensadors més influents de la nostra època.

Us imagineu, però, com es debien rebre aquestes idees  tan avançades sobre els drets dels animals l'any 1975? Les crítiques corrosives i destructives li deurien caure a cabassos. Malgrat això, el jove Singer va anar fent el seu camí i avui, passats gairebé quaranta anys, encara la setantena amb aquella serenitat que només copsem en les persones conseqüents amb elles mateixes i els seus ideals.

Al meu entendre, la integritat i la perseverança en la defensa dels nostres principis, quan es sustenten sobre una sòlida base ètica, són les virtuts que, tant a Peter Singer com a la resta d'humans, ens ajuden a viure una vida plena i equilibrada.

Pensant, sentint i obrant en congruència i, perseverant, tot arriba. 

The Cramberries, una banda de rock irlandesa, cantava: Una cosa preciosa que tenim i que no hauríem de deixar perdre és l'instint animal. En honor al Dr. Singer, tanco aquesta entrada amb Animal Instinct.