TANT SI CREUS QUE ÉS POSSIBLE COM SI CREUS QUE NO HO ÉS TENS RAÓ

Tant si creus que és possible com si creus que no ho és tens raó. Aquesta frase que s’atribueix al controvertit Henry Ford, l’americà que va crear la Ford Motor Company a començaments del segle passat, la vaig comentar no fa gaire amb un client que volia adquirir una virtut i veia el camí per fer-la realitat llarg i ple de dificultats.

Vam fer un exercici per obrir la ment, es tractava d’aconseguir que el cavall deixés de girar al seu voltant, tal i com fan els pensaments recurrents quan repiquen el nostre cervell com un martell hidràulic. El cavall, malgrat el seus intents i estratègies per fer-lo marxar, no parava de girar. Llavors se li va ocorre obrir la porta de la pista. Tot i posar en pràctica aquesta bona idea, va ser tota una experiència observar com, fins i tot tenint l’accès a l’exterior obert, el cavall no sortia.

El pensament del client, carregat de negativitat i dificultat, no l’allunyava, perquè, era tal el convenciment que aquest tenia dels obstacles que minarien el seu propòsit que, sense adonar-se, li bloquejava la sortida a l’animal, al pensament.

Gandhi, pacifista, pensador i polític indi, deia:

Les teves creences es converteixen en els teus pensaments.
Els teus pensaments es converteixen en les teves paraules.
Les teves paraules es converteixen en els teus actes.
Els teus actes es converteixen en els teus hàbits.
Els teus hàbits es converteixen en els teus valors i,
els teus valors es converteixen en el teu destí.

És imprescindible, quan lluitem per un objectiu que no assolim que revisem el nostre sistema de creences, pensaments, paraules, actes i hàbits al voltant del mateix. Ens adonarem que portem instal·lat un programa mental que fa que ens autosabotegem. La bona notícia és que els programes mentals, a l’igual que els programes informàtics, es poden millorar i, si cal, es poden substituir amb diverses tècniques, entre elles el coaching assistit amb cavalls.

En el cas que us comentava, quan el client va experimentar que malgrat obrir la porta el cavall no sortia perquè, de forma inconscient, ell mateix el bloquejava, se li va fer una petita llum en viure el seu propi autosabotatge a través del comportament d'un cavall.

Chambao a la cançó Camino Interior ja ho diu, cal desfer-se dels pensaments dolents que ens enverinen i encendre la llum que portem dins: