EINES PER A SER PERSEVERANT

Arturo Graf, un poeta italià del segle XIX, va escriure: La perseverança és la virtut per la qual totes les altres virtuts donen el seu fruit: De ben petits, a través del contes, el més grans ja ens volien fer notar la importància de ser constants si aspirem a assolir els objectius que ens proposem i sinó, recordeu la faula d'Isop, "la llebre i la tortuga". De quina manera l'escriptor grec ens animava a treballar de forma constant i disciplinada i, com ens alertava sobre els perills que comporten la banalitat, l'excès de confiança i la mandra.

Què cal fer per ser perseverant? Doncs, una vegada tens clar què vols i has dissenyat un pla per aconseguir-ho, assoliràs el teu objectiu si actues amb:

OPTIMISME: mantenir un estat d'ànim positiu contribueix a l'èxit.

MOTIVACIÓ: Tant si es tracta de fer una cosa que ens agrada com una que no, és indispensable buscar de quina manera  podem fer aquella tasca més interessant i atractiva. Per exemple, l'altre dia parlava amb una amiga que quan va a córrer fa servir una aplicació a través del mòbil que li marca la distància que ha recorregut, el lloc per on ha passat, el temps que ha trigat i li ofereix una estadística entre la marca aconseguida i la dels altres dies que ha sortit a fer exercici, donant-li un trofeu virtual si s'ha superat. El disposar d'aquestes dades i el poder constatar la seva superació la motiva se'ns dubte a continuar practicant esport i a gaudir-ne.

DISCIPLINA: Consisteix en dirigir el nostre esforç a l'obtenció d'un fi. Per adquirir disciplina va molt bé examinar quines són les conseqüències de ser indisciplinat, per exemple: no tenir el pes desitjat, no tenir la consciència tranquil·la, tenir problemes de salut, tenir conflictes amb les persones del nostre entorn com companys de feina, amics o família. Cal establir un horari de feines i complir-lo sense excuses.

Amb els cavalls fem un exercici per adonar-nos de la importància de la disciplina, demano al client que visualitzi com es sentiria i com seria la teva vida si fos disciplinat i que ho escenifiqui a la pista i s'acompanyi del cavall. Generalment acaben descobrint que la disciplina ajuda a tenir més temps, més energia i més tranquil·litat i que marcar-se tasques no ha de ser una tortura sinó el pas o la clau per arribar allà on volem. Per tenir molts "happy day", com es pot veure a la comèdia Sister Act, protagonitzada per Whoopi Goldberg.