CONÈIXER I COMPRENDRE PER ESTIMAR I RESPECTAR.

Ahir una persona, mentre raspallava una euga, em pregunta: Què busques, a que aspires fent aquesta feina? Em va venir al cap la paraula comprensió per als cavalls, comprensió per als animals. 

A Equànima pots veure com un grup de cavalls heterogeni provinents de realitats molt diferents han constituït una família. Pots aprendre com es comuniquen, com  s'organitzen, com s'estimen, com tenen els seus estira i arronsa i, sobretot, pots veure com es cuiden i com col·laboren els uns amb els altres. 

Un estudi realitzat per etòlegs hongaresos a l'Hortobágy, demostra que els cavalls, tal i com fem els humans, viuen en una societat complexa i multinivell, on les relacions familiars entre pares, mares, fills, oncles, cosins i nets tenen un pes importantíssim en la seva organització.

Els animals són molt més que sers animats amb instints. Cada espècie és una nació que habita el planeta segons els aprenentatges realitzats al llarg de milions d'anys. Aprenentatges que els han permès no només sobreviure, sinó desenvolupar un llenguatge i una cultura que no són els nostres, però uns lligams afectius que, sovint, s'assemblen força a les nostres maneres.

Quan captes aquesta intel·ligència, quan copses la grandesa que hi ha en cada espècie, COMPRENS. Quan comprens aprofundeixes en la presència de l'altre. L'observes, el sents i l'entens. Quan comprens: ESTIMES. 

QUAN ESTIMES RESPECTES.