EQUINOTERÀPIA PEU A TERRA (EPT) PER A SÉNIORS, PROGRAMA D'INVESTIGACIÓ ENVELLIR EN POSITIU PER A USUARIS DE LA FUNDACIÓ SANT HOSPITAL DE LA SEU D'URGELL


 L'equinoteràpia peu a terra (EPT) és una teràpia complementària al tractaments principals per a persones de totes les edats i que presenten una o diverses patologies físiques i/o mentals en la que es treballa amb l'assistència de cavalls i amb la interrelació d'aquests amb els usuaris, però, sense muntar-los.

L'EPT es caracteritza per la realització d'uns exercicis en els que el cavall n'és part integral, programats i seqüenciats per promoure beneficis en el funcionament físic, social, emocional i/o cognitiu de la persona.

Durant els exercicis es realitza una presentació i interacció amb el cavall, pràctiques de maneig i cura de l'animal i diverses activitats que es fan peu a terra acompanyat del cavall o desplaçant-lo. En totes elles, a banda de la intervenció del cavall, s’interactua amb vàries situacions i objectes. Tots aquests estímuls comporten activar la lògica, la memòria, el llenguatge, les emocions, els sentits, la mobilitat, la força i la socialització.

És una activitat terapèutica apta per a tothom perquè ha estat creada per a que cada persona, des de la mesura de les seves capacitats, pugui desenvolupar-se i millorar.

El terme EPT i el sistema EPT és emprat i desenvolupat per Marta Rey Cervós, coach amb cavalls i equinoterapeuta peu a terra.

En l'EPT no és munta a cavall per un principi fonamentalment animalista de respecte cap els equins i per un valor integrador, per a que tothom pugui participar-hi.

És evident que els diferents mètodes d'equinoteràpia actuals centren la seva activitat en el benefici que comporta el moviment del cavall per a les persones, però cal saber que, avui en dia, hi ha màquines que efectuen aquests moviments amb seguretat i precisió, fins i tot emulant amb total realisme la morfologia equina, per la qual cosa, en tenir uns valors animalistes, no veiem la necessitat de sotmetre els cavalls a portar una càrrega involuntària i a posar en risc la seguretat de les persones.