EL COACHING AMB CAVALLS I L'ESTOÏCISME: UNA COMBINACIÓ PODEROSA PER A LA SUPERACIÓ PERSONAL


El coaching amb cavalls és una forma moderna d'entrenament i desenvolupament personal en què les persones treballen amb cavalls per millorar les seves habilitats per assolir objectius, millorar, també, la comunicació, el lideratge i les relacions interpersonals. Aquesta pràctica implica interaccionar amb els cavalls en un entorn controlat i utilitzar les seves respostes i comportaments com a retroalimentació per aconseguir un millor autoconeixement i desenvolupament personal.

L'estoïcisme és una filosofia que té els seus orígens a Grècia amb Zenó (334aC-264aC) i que es centra en la virtut, la raó i l’autocontrol com a mitjans per aconseguir una vida feliç i significativa. Els estoics promouen l’acceptació de les circumstàncies que no podem canviar i l'habilitat de mantenir la calma i la serenitat davant les adversitats. És una filosofia que ofereix eines per a la presa de decisions i la gestió de les emocions.

Per als estoics, la virtut és la clau per aconseguir la felicitat. Sent les virtuts fonamentals: La saviesa és la capacitat de discernir el bé del mal i actuar en conseqüència. La justícia és el respecte per les lleis i les persones. La temprança és el control de les passions i el desig. El coratge és la capacitat de mantenir-se ferm davant el dolor i la por. 

És possible relacionar el coaching amb cavalls amb l’estoïcisme en el context d'un enfocament de desenvolupament personal i lideratge. Així, podem establir-hi una relació en:

1. Autoconeixement: Tos dos promouen la reflexió i la introspecció. En el coaching amb cavalls, les reaccions dels cavalls als comportaments i les emocions dels participants poden ajudar-los a entendre millor com es relacionen amb els altres i com poden millorar. L'estoïcisme fomenta l'autoconeixement a través de la reflexió sobre les pròpies reaccions i emocions davant les dificultats.

2. Control emocional: En el coaching amb cavalls, els participants han de gestionar les seves emocions per establir una connexió amb els animals i guiar-los de manera efectiva. L'estoïcisme, com a filosofia, també defensa el control de les emocions per poder afrontar els reptes de la vida amb serenitat.

3. Adaptabilitat i flexibilitat: Tots dos poden ajudar les persones a desenvolupar la seva capacitat d'adaptar-se a situacions noves o inesperades. En el coaching amb cavalls, els participants han de ser flexibles i ajustar la seva comunicació segons la resposta del cavall. L'estoïcisme promou l'acceptació del que no es pot canviar i la capacitat d'adaptar-se a les circumstàncies.

4. Presa de decisions: En les sessions de coaching amb cavalls, els participants han de prendre decisions ràpides i confiables per comunicar-se amb els cavalls. L'estoïcisme també ofereix orientació sobre com prendre decisions informades en funció de les circumstàncies i els principis ètics.

5. Resiliència: L'estoïcisme promou la resiliència com una habilitat per superar les adversitats i les dificultats. El coaching amb cavalls pot ajudar a les persones a desenvolupar la resiliència a través de l'aprenentatge de com gestionar la frustració i l'estrès quan treballen amb animals imprevisibles.

En resum, el coaching amb cavalls i l'estoïcisme comparteixen molts principis que es poden aplicar de manera conjunta per aconseguir un major autoconeixement, autocontrol i resiliència en la vida personal i professional. Utilitzar aquests dos enfocaments en combinació és una eina poderosa per al creixement i el desenvolupament personal.

Dit en paraules de Marc Aureli (S.II dC), l'emperador romà i filòsof estoic: "No tens cap control sobre les coses que passen fora de tu mateix, però sempre tens control sobre com reacciones. La teva veritable força rau en la pau i la serenitat."