SANT OT I SANT FERMÍ

                                                                                                    fotografia internet
El passat dia 7 vam celebrar el patró de La Seu d'Urgell, Sant Ot, qui va iniciar, cap a l'any 1116, la construcció de la catedral romànica que avui causa tanta admiració entre els amants d'aquest art. Un fet del que Sant Ot, segurament, n'estaria content si ho podés veure amb els seus ulls. De Sant Ot ningú se'n recorda o, gairebé, ningú.

A 450 km de La Seu es celebra, aquest mateix dia, un altre patró, un de mundialment conegut, Sant Fermí, que va néixer, molt abans que Sant Ot, cap a finals de l'any 200, a l'actual Pamplona. 

                                                                                                          fotografia rtve
Arribat el 7 de juliol comencen a les terres navarreses el que es coneix internacionalment com a "San Fermines", unes festes que cada any porten la persecució, tortura i mort d'un ramat de braus i vedells per a diversió d'una multitud humana. No tinc ni idea que n'opinaria Sant Fermí de tot això, tenint en compte que a la seva època es feien tota classe d'espectacles amb animals, potser, ni s'immutària. 

A mi reconec que em fa mal i que em causa desassossec que tantes persones gaudeixin fervorosament torturant animals, causant-lis dolor i patiment psíquic i físic pel simple fet de divertir-se i que els mitjans ho publicitin com si fossin uns jocs florals.

Ahir a la columna que la Pilar Rahola escriu al diari La Vanguardia, parlava de tot això de manera brillant i, acabava dient alguna cosa com que, no hi ha ni una sola festa humana que mereixi el dolor d'un animal innocent

Jason Mraz, cantautor americà, del que es diu que li agrada viure en pau amb la natura, va editar l'any 2008 la cançó "I'm Yours", una cançó que parla del dret diví d'estimar i de ser estimats, que a mi em fa pensar en l'origen comú que tots tenim a la terra i la necessitat urgent que hi ha de respectar-la i estimar-la a ella i als terrícoles que hi habiten.