JA HO FARÉ MÉS ENDAVANT

La mora és el retard voluntari en el compliment d'una obligació. Ara, per dir el mateix, es fa servir molt la paraula procrastinar. Sent morosos, procrastinadors o, amb tendència a posposar les tasques pendents, el que estem fent és evadir la nostra responsabilitat obtenint un resultat gens favorable pel nostre benestar: l'ansietat, generada pels remordiments que sentim en no haver complert amb les nostres obligacions.

Darrera la procrastinació s'hi amaguen diversos boicotejadors personals, en funció de l'experiència vital de cada persona. A les sessions de coaching amb cavalls, hem pogut veure com:

  • Es pot posposar una feina degut a que un no es creu capaç de fer-la o, de fer-la bé. Denota, manca d'autoestima o excessiu perfeccionisme.
  • Es pot posposar una feina degut a que un no sap dir que no a ningú i es colapsa. Denota, necessitat d'agradar a tothom i, en conseqüència, una autoestima baixa i vulnerable.
  • Es pot posposar una feina quan un no està motivat per fer-la. Denota la necessitat d'un canvi personal, laboral...
Com es fa per assumir les obligacions quan toca i no posar excuses?
  1. Porta una agenda hi anota-hi les tasques pendents fixant-te una data límit per a cada feina.
  2. Marca amb vermell els assumptes que siguin més importants prioritzant-los.
  3. Si se't passa pel cap posposar una feina visualitza l'angoixà que et provocarà fer-ho i posa't a treballar.
  4. Dona't un petit premi per tasca acomplida, coses senzilles: fer un cafè, sortir a passejar cinc minuts, escoltar una cançó que t'agradi.

Els que en teniu més de quaranta segur que us enrecordeu de Rocky i la seva banda sonora "Gonna fly now". Una pel·lícula de l'any 1976 on Silvester Stallone fa el paper d'un boxejador que es posa mans a la feina i arriba a ser el millor del món.