EQUÀNIMA FA 10 ANYS!


Hi ha un lloc a La Seu d'Urgell, presidit per la imponent serra del Cadí, on els cavalls viuen en ramat i amb llibertat, es diu Equànima. En aquest lloc no hi ha quadres, ni box. Els cavalls hi pasturen segons la seva voluntat, beuen en un rec que sembla un rierol i, si necessiten refugi, tenen una porxada a la seva disposició.

Totes les activitats que s'hi fan (coaching, equinoteràpia i ecoturisme), són peu a terra, això significa que no es munta els cavalls. L'esperit d'aquesta empresa, fundada l'any 2012 per la coach Marta Rey Cervós i l'especialista equí Albert Flores Fernández, és animalista i va néixer amb la voluntat d'ajudar les persones a través dels cavalls i d'ajudar els cavalls a través de les persones.

Avui fem 10 anys i estem molt contents perquè hem pogut col·laborar en millorar la vida de molts cavalls i de moltes persones.

Així, per exemple, amb les activitats ecoturístiques "la meva família i els cavalls", les "connexions equines" o, amb els cursos i tallers d'etologia, els visitants aprenen com es comporten i com es comuniquen els cavalls. Experimenten, convivint amb el ramat, l'elevada sensibilitat i l'alt nivell de llenguatge gestual que tenen els equins. Quan establim contacte amb un cavall des del seu llenguatge ens n'adonem que muntar-lo és només una necessitat o un caprici humà que no té res a veure amb la natura dels equins.

També, quan practiquem coaching amb cavalls, ja sigui personalment o en grup, la reacció que tenen els cavalls durant els exercicis ens serveix de mirall per copsar quina incidència té el nostre comportament en nosaltres mateixos i en el nostre entorn. Viure com canviant la nostra actitud generem una nova dinàmica en els cavalls, és la manera més ràpida de descobrir què és el que ens cal per assolir el nostre objectiu. La frase que més escolto desprès d'una sessió és: Vaja, el que m'ha ensenyat aquest cavall en una tarda no m'ho havia dit ningú en tota la vida!

Pel que fa a l'equinoteràpia peu a terra, EPT, és un mètode desenvolupat a Equànima. Durant els exercicis es realitza una presentació i interacció amb el cavall, pràctiques de maneig i cura i diverses activitats que es fan peu a terra acompanyat del cavall o desplaçant-lo. En totes elles, a banda de la intervenció del cavall, s’interactua amb vàries situacions i objectes. Tots aquests estímuls comporten activar la lògica, la memòria, el llenguatge, les emocions, els sentits, la mobilitat, la força i la sociabilitat. És una activitat terapèutica apta per a tothom perquè ha estat creada per a que cada persona, des de la mesura de les seves capacitats, pugui desenvolupar-se i millorar.

I, finalment, la podologia equina o barehoof, és importantíssima per mantenir les peülles dels cavalls saludables i garantir als equins un bon funcionament cardiovascular. Els casc creixen i si el cavall no viu en un entorn dur o abrasiu i no es poden trencar naturalment, l'animal pateix perquè deixa d'estar ben aplomat al terra, les ungles li fan palanca i això provoca malestar articular. És imprescindible que els èquids tinguin les pelles en un bon estat de forma i manteniment.

Han passat 10 anys i ens sentim molt agraïts de poder viure aquesta experiència vital i empresarial. El paradigma que tenim instal·lat sobre els animals ha de canviar si volem evolucionar com humans. L'amor i el respecte cap a la natura i els qui la composen augmenta la nostra vibració i d'aquesta nova visió avui en dia en depèn la nostra continuïtat com a espècie en una societat més empàtica i justa amb tots els terrícoles.