"Siempre que pasa igual sucede lo mismo"



El passat mes de juliol l’equip d’EquÀnima vam visitar ADE, http://www.asociaciondefensaequidos.org. La seva responsable, Leonor Díaz De Liaño, ens havia convidat a assistir a una demostració de doma i comunicació amb el cavall duta a terme per la Leslie Desmond, una prestigiosa horsemanship coach. http://www.lesliedesmond.com.

La jornada va ser del tot profitosa, visitar ADE sempre ho és, doncs convida a la reflexió. Per una banda un es troba amb la crua realitat dels animals que són abandonats i maltractats i, per l’altra, té el goig de veure com hi ha persones que els ajuden a refer-se de les seves ferides, a recuperar la confiança i a gaudir d’una vida feliç. La cara i la creu de la conducta humana.

Si una cosa ens fascina quan estem a ADE és l’harmonia que s’hi respira tenint en compte que en un espai limitat hi conviuen un important nombre de diferents espècies el que, en la majoria de casos, comportaria el caos. Allí, però, es copsa com la Leonor transmet la seva energia positiva a tots els sers que tenen la sort de conèixer-la i poder formar part del refugi.

Un dels habitants d’ADE és el Rubio. El Rubio és un poltre imponent que aquí catalogaríem com a cavall de carn. És a dir, el seu destí, si no hagués estat per la seva actual propietària, l’adorable Rosa, en complir entre els sis i nou mesos d’edat hauria estat l’escorxador. Rosa el va rescatar i ara viu a ADE a resguard dels desitjos alimentaris dels humans.

Sempre m’ha pertorbat, pel seu cinisme, la distinció entre cavall de sella i cavall de carn, com si es tractés d’espècies diferents, com si el cavall de carn fos un ser inferior, el que justificaria que acabi al plat d’algunes persones. Els humans som especistes, sotmetem a la resta d’animals no humans als nostres desitjos i, dins l’especisme, som racistes. És el summun!

Ser un cavall i poder establir contacte amb la horsemanship coach Leslie Desmon, deu ser tot un privilegi, bàsicament perquè la Leslie sap comunicar-se amb els cavalls i sap ensenyar-los-hi el que esperem d’ells, sense cap mena d’agressivitat.

La Leslie “parla” amb els cavalls a través d’un llarg ramal que lliga a una cabeçada que es corda per la dreta. Coordinant els moviments de l’equí amb els del ramal li fa entendre, peu a terra, cap a quin lloc s’ha de desplaçar o quina part del cos ha de moure d’una manera tan subtil que sembla màgia, però, simplement es tracta d’establir contacte amb el cavall a través del seu idioma, no del nostre.

Resulta alliçonador observar la facilitat que té un cavall per aprendre i la col·laboració que mostra quan l’ensenyança es transmet des del respecte, l’admiració i la sensibilitat cap a la seva espècie i no des de la imposició i la por.

Des del punt de vista del coaching el veure que la Leslie havia dissenyat una cabeçada que es corda per la dreta, quan la majoria ho fan per l’esquerra doncs és el costat pel que generalment ens adrecem al cavall, hi pugem o l’agafem, em va semblar un bon exemple per entendre que, si volem obtenir resultats diferents, tant a nivell personal com professional, és imprescindible que estem disposats a canviar algunes de les nostres creences, rutines, comportaments...

En el cas dels cavalls, la nostra manipulació per l’esquerra al llarg dels segles ha provocat que tinguin unes reaccions més nervioses pel costat dret del seu cos, simplement perquè no estan tan habituats a veure’ns a través del seu ull dret, com ho estan per l’esquerre.

Si volem que un cavall es mostri tranquil per ambdós costats quan ens té a prop, cal que comencem a dissenyar les eines que fem servir per a ells de manera que es puguin utilitzar indistintament per una i altra banda, tal i com ha fet la Leslie.

En el mateix sentit, si desitgem que a nivell personal o professional la nostra vida canviï, cal que estem disposats a fer servir nous recursos, a aprendre noves tècniques, a conèixer noves persones, a visitar llocs desconeguts. D’aquesta manera, igual que en el cas dels cavalls, deixarem de veure les coses sota un únic prisma, el que ens permetrà obrir-nos a noves experiències i possibilitar el canvi que desitgem.

L’Albert Flores no es cansa de repetir “siempre que pasa igual sucede lo mismo”. Així doncs, si aspirem a canviar hem de fer que passin coses diferents.


Marta Rey Cervós,  agost del 2012.